Samosa - indyjskie pierogi
Składniki do ciasto:
pszenna mąka biała 250 gram
olej 50 ml
kminek indyjski (adżwan)
szczypta tymianku
Składniki do farszu:
ugotowane ziemniaczki 3 szt.
1/2 posiekanej cebuli
mielone nasiona kolendry 3 łyżeczki do herbaty
suszone mielone mango (mango w proszku) 2 łyżeczki do herbaty
garam masala 1,5 łyżeczki
mielony kmin rzymski 1 łyżeczka do herbaty
kurkuma ½ łyżeczki do herbaty
chilli 1/2 łyżeczki do herbaty
sól do smaku
Składniki na ciasto dobrze wymieszać do jednorodnej konsystencji i pozostawić na 20 minut, przykryte ściereczką. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną cebulę, ugotowane ziemniaki, mango oraz przyprawy. Dobrze wymieszać. Z ciasta uformować półokrągłe placki, wypełnić farszem i zalepić w formie rożka. Smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z sosem miętowym.
Przepis na potrawę oraz film instruktażowy otrzymaliśmy dzięki uprzejmości pochodzącego z Indii Virena Bhandari, który mieszka w naszym kraju i łączy w swojej pasji kulinarnej przepisy indyjskie z polskimi.
(www.facebook.com/VirenGotuje).