Shakshuka

 

Przepis na potrawę oraz film instruktażowy otrzymaliśmy dzięki uprzejmości Centrum Społeczności Żydowskiej w Krakowie (The Jewish Community Centre of Krakow). JCC to ośrodek integrujący środowiska żydowskie oraz  otwarty na wszystkich zainteresowanych życiem żydowskim w Polsce.

 

 

Składniki:
pomidory
cebula
kmin rzymski
papryka w proszku
czosnek w proszku
oliwa z oliwek
jajka

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę, pomidory bez skórek, dodać czosnek, kmin rzymski, paprykę, pieprz i sól. Smażyć do osiągniecia jednolitej masy. W gorących warzywach zrobić otwory i wbić jajka, wszystko podsmażyć.
Można podawać z sałatką tabuli, złożoną z pokrojonej natki pietruszki, gałązek mięty, kuskusu, cebuli, soku z cytryny, przypraw, kawałków pity. Wszystko polać sosem tahini zrobionym z dwóch łyżek pasty tahini, soku z połówki cytryny oraz odrobiny wody.