Co lubił jeść Karol Wojtyła
Jan Paweł II czuł sentyment do swojej narodowej kuchni i często takie dania były nadal preferowane.
Ojciec Święty jadł tradycyjne polskie śniadania, czyli pieczywo, ser żółty, wędliny, jajecznicę i kawę. Na obiad chętnie spożywał pierogi (nawet ze szpinakiem i serem), ryby, mięsa, różnego rodzaju zupy, a także potrawę charakterystyczną dla kuchni włoskiej czyli spaghetti.
Na deser podawano przede wszystkim owoce i ciastka, szczególnie sernik i szarlotkę.
Kolacje były głownie posiłkami wegetariańskimi składającymi się z serów i pieczywa.
Papież lubił pić owocową herbatę.
Odsłuchaj artykuł
Źródło:
www.przyslijprzepis.pl/artykul/co-lubil-jesc-papiez
Pierogi ruskie i sernik
fragmenty programu Kuchnia Papieska odc.1
Żurek
fragmenty programu Kuchnia Papieska odc.2
Zupa jarzynowa, paprykarz cielęcy, szarlotka
fragmenty programu Kuchnia Papieska odc.3
Chleb
fragmenty programu Kuchnia Papieska odc.4