Kuchnia bałkańska
Kuchnia bałkańska to niezwykle różnorodna kuchnia, która odzwierciedla bogactwo kultury i tradycji regionu Bałkanów. w skład Półwyspu Bałkańskiego. Do krajów tych zaliczają się: Chorwacja, Bośnia i Hercegowina, Serbia, Kosowo, Bułgaria, Czarnogóra, Macedonia Północna, Albania, Grecja oraz część Turcji. Cały ten region ma wspólne podłoże historyczne oraz kulturalne. W przeszłości większość tego obszaru była pod panowaniem Osmańskim, a jego skutki kulturowe (i kulinarne) są widoczne aż do dziś. Dania kuchni bałkańskiej kształtowały się przez wieki poprzez wpływy różnych kultur i narodów, które pojawiały się na tym obszarze. W kuchni tej przeważają różnego rodzaju mięsa (często grillowane). Kuchnia bałkańska jest niezwykle wyrazista, aromatyczna i prosta. Wiele dań krajów bałkańskich jest wspólnych dla całego regionu. Kluczowe składniki w bałkańskiej kuchni to mięso, ryby, warzywa, owoce, orzechy, zioła i przyprawy.
Przepisy kuchni bałkańskiej otrzymaliśmy dzięki uprzejmości państwa Aleksandry i Wiesława Wróblewskich, pasjonatów kulinariów całego świata.
Sałatka szopska
Najpopularniejsza sałatka Bułgarów, a może i dużej części Bałkanów.
Zupa chorwacka z bobem - Maneštra
Zupa pomidorowa z ajvarem
Banica ze szpinakiem i serem
czyli zawijaniec bałkański
Chorwacka peka w Vodicach
(gotowanie w tradycyjnym kociołku)
Macedońska zapiekanka warzywna - Turli Tava