Kolorowy świat Indii

27.04.2017r.

 

PODRÓŻ SZLAKIEM KULTURY PICIA HERBATY

 

Uczestniczyliśmy dzisiaj w warsztatach o Indiach w Herbaciarni Laja mieszczącej się w piwnicach na Zamku w Cieszynie. 

Dowiedzieliśmy się dużo na temat kultury picia herbaty i samej herbaty. Wiemy już jak się robi herbatę, czym jest herbata dla Hindusów, jak pije się herbatę w Indiach i pozostałych rejonach Azji, i że herbata jest zdrowa...zwłaszcza ta bez dodatku cukru :) 
Przy dźwiękach etnicznej muzyki wybralismy się w  „herbacianą podróż”.

  • Poznaliśmy rejony Indii, z których pochodziły herbata, które degustowaliśmy.
  • Wiemy jaka jest różnica między czarną a zieloną herbatą
  • Usłyszeliśmy opowieść o sposobie zbierania liści z krzaków herbacianych
  • Dowiedzieliśmy się jak i kiedy herbata pojawiła się w Europie. 
  • Wiemy dlaczego powinno pić się herbatę liściastą i dlaczego w czarkach
  • Udało się nam wyszukać na google maps wszystkie rejony upraw herbaty w Indiach
  • Wiemy też gdzie leżą same Indie, jakie pasmo górskie się w nich znajduje (Himalaje) oraz, że Indie mają granicę z Oceanem Indyjskim
  • Sami spróbowaliśmy wypić herbatę w pokoju, harmonii i wyciszeniu – ponieważ to klimat w jakim powinno pić się herbatę – czy i nam się udało? Jak myślicie?
  • Wiemy o trzech najważniejszych rzeczach, o których trzeba pamietać zaparzająć dobrze herbatę (ilość liści, odpowiednia temperatura wody i czas parzenia)

Najbardziej smakowała nam herbata Yoga oraz Masala Chai (herbata z mlekiem oraz przyprawami: imbirem, cynamonem, goździkami i kardamonem).

Na koniec zajadaliśmy sie migdałami i orzeszkami w gorzkiej czekoladzie i graliśmy w grę Quarto. Na tych, którzy woleli poczytać książki czekała herbaciana biblioteczka z bogatym księgozbiorem.

Gdyby ktoś z Was przyjechał do Cieszyna to polecamy herbaciarnię Laja  www.laja.pl/herbaciarnia