Kolorowy świat Indii
27.04.2017r.
PODRÓŻ SZLAKIEM KULTURY PICIA HERBATY
Uczestniczyliśmy dzisiaj w warsztatach o Indiach w Herbaciarni Laja mieszczącej się w piwnicach na Zamku w Cieszynie.
Dowiedzieliśmy się dużo na temat kultury picia herbaty i samej herbaty. Wiemy już jak się robi herbatę, czym jest herbata dla Hindusów, jak pije się herbatę w Indiach i pozostałych rejonach Azji, i że herbata jest zdrowa...zwłaszcza ta bez dodatku cukru :)
Przy dźwiękach etnicznej muzyki wybralismy się w „herbacianą podróż”.
- Poznaliśmy rejony Indii, z których pochodziły herbata, które degustowaliśmy.
- Wiemy jaka jest różnica między czarną a zieloną herbatą
- Usłyszeliśmy opowieść o sposobie zbierania liści z krzaków herbacianych
- Dowiedzieliśmy się jak i kiedy herbata pojawiła się w Europie.
- Wiemy dlaczego powinno pić się herbatę liściastą i dlaczego w czarkach
- Udało się nam wyszukać na google maps wszystkie rejony upraw herbaty w Indiach
- Wiemy też gdzie leżą same Indie, jakie pasmo górskie się w nich znajduje (Himalaje) oraz, że Indie mają granicę z Oceanem Indyjskim
- Sami spróbowaliśmy wypić herbatę w pokoju, harmonii i wyciszeniu – ponieważ to klimat w jakim powinno pić się herbatę – czy i nam się udało? Jak myślicie?
- Wiemy o trzech najważniejszych rzeczach, o których trzeba pamietać zaparzająć dobrze herbatę (ilość liści, odpowiednia temperatura wody i czas parzenia)
Najbardziej smakowała nam herbata Yoga oraz Masala Chai (herbata z mlekiem oraz przyprawami: imbirem, cynamonem, goździkami i kardamonem).
Na koniec zajadaliśmy sie migdałami i orzeszkami w gorzkiej czekoladzie i graliśmy w grę Quarto. Na tych, którzy woleli poczytać książki czekała herbaciana biblioteczka z bogatym księgozbiorem.
Gdyby ktoś z Was przyjechał do Cieszyna to polecamy herbaciarnię Laja www.laja.pl/herbaciarnia