Wielkanoc i wiosna w innych krajach

11 kwietnia 2017 roku uczestniczki programu Młody Asyż uczestniczyły w zajęciach na temat Wielkanocy i świętowania wiosny w innych krajach.

Najpierw poznały święto żydowskie. Pascha, czyli Pessach ma na celu uczczenie nadejścia wiosny i zbiorów pierwszych zbóż. 

Pascha trwa 7-8 dni, a jedzenie ma związek z ucieczką narodu żydowskiego z Egiptu. Maca to chleb bez zakwasu. Żydzi uciekali tak szybko, że nie zdążyli przygotować chleba na zakwasie. Jajko to symbol smutku, ale też nowego życia. Jabłkowa pasta oznacza glinę potrzebną przy budowach, na których pracowali Żydzi. Zioła to wówczas ich pożywienie, a słona woda to łzy.

W Niemczech i Austrii buduje się koło wysokości dorosłego mężczyzny. Wykonane jest ono z drewna, słomy lub chrustu. Spuszcza się je po zboczu. Jeśli się potoczy daleko i nie przewróci, tegoroczne zbiory bedą obfite.

Po zapoznaniu się z omawianymi zagadnieniami uczennice wypowiadały się na temat zwyczajów wiosennych i wielkanocnych w Polsce.