Międzykulturowy Dzień Słodkości

          1 maja 2018 roku w naszej szkole uczestnicy projektu Młody Asyż zorganizowali „Międzykulturowy Dzień Słodkości”.

Każdy ciekawy smaków kuchni z całego świata mógł spróbować japońskich ciasteczek z zieloną herbatą, które są wykonane z drobno zmielonych herbatników, orzeszków, roztopionego masła z czekoladą oraz mocnego naparu z zielonej herbaty. Ciastka te są podawane w Japoni w towarzystwie gorącej, zielonej herbaty, zwanej matcha.
Kolejnym przysmakiem, którego można było skosztować były niemieckie ciasteczka o nazwie „Spritzgeback”. Są to ciasteczka maślane, do których przygotowania wystarczą podstawowe składniki takie jak mąka, masło, cukier i jaja. Prawidłowo wykonane powinny być ostre, delikatne, nieco wytrawne i maślane. Spritzgebäck jest pospolitym ciastem w Niemczech, przygotowywanym najczęściej w okresie bożonarodzeniowym, kiedy rodzice spędzają wspólnie z dziećmi popołudnia na pieczeniu.
Podczas naszego Międzykulturowego Dnia Słodkości nie mogło zabraknąć ciasta żydowskiego, czyli wilgotnego ciasta z kwaśną śmietaną. Jak sama nazwa wskazuje ciasto to pochodzi z kuchni żydowskiej. Jego głównymi składnikami jest kwaśna śmietana, posiekane orzechy włoskie oraz cynamon. Deser ten idealnie nadaje się do kawy oraz na różne inne okazje.
Można było spróboważ również sernika po ukraińsku z ziemniakami. To ciasto pochodzące z Bliskiego Wschodu, posypane żurawiną i polane czekoladą. Jest ono powszechnie znane na Ukrainie, gdzie ludzie przyrządzają go na spotkania rodzinne i pogawędki przy kawie.
Jako młodzi z Rajbrotu postanowiliśmy także przygotować coś związanego z naszymi korzeniami, a mianowicie regionalne bułeczki rajbrockie - Rothenbroty - bułeczki i chleby z dodatkiem jagód, charakterystyczne dla mieszkańców naszej miejscowości.
Chcąc przybliżyć kuchnię krajów arabskich wykonaliśmy ciasto Basbousa. Jest ono słodkie i lekko wilgotne, zrobione głównie z kaszy manny z dodatkiem kokosu.

             Wszyscy uczniowie chętnie zajadali się przygotowanymi przez nas smakołykami, prosili o przepisy i gratulowali wykonania.