Kulinarne tradycje wielkanocne na świecie

  • Angielskie i niemieckie przysmaki wielkanocne
    Angielskie i niemieckie przysmaki wielkanocne
  • Włoskie przysmaki wielkanocne
    Włoskie przysmaki wielkanocne
  • Czeskie przysmaki wielkanocne
    Czeskie przysmaki wielkanocne
  • Francuskie przysmaki wielkanocne
    Francuskie przysmaki wielkanocne

We Francji bardzo popularne są pasztety. Podaje się też jajka przygotowane na wiele sposobów, np. w koszulkach ze szpinakiem. Niedzielnym zaś daniem jest słynny na cały glob un gigot d'agneau, czyli udziec jagnięcy.

Włosi oczywiście wybierają obowiązkowy makaron i lekkie sosy z dodatkiem warzyw. Znaną potrawą są też jajka po neapolitańsku - z pomidorami, oliwkami i filecikami anchois. W niedzielę wszyscy zasiadają do wytwornego obiadu, jedzą sopressante - świąteczną kiełbasę, baraninę z rożna oraz drożdżowe ciasto w kształcie gołębia, który symbolizuje dobrą nowinę oraz kończy, w radości, niedzielny posiłek.

W Hiszpanii serwowana jest tortilla (często z młodymi warzywami) i krem kataloński, ale tu właściwie każdy region podchodzi odmiennie do tradycji kulinarnej.

W Anglii spożywa się pieczoną jagnięcinę, podawaną z sosem miętowym, pieczonymi ziemniakami i zielonym groszkiem. Typowym świątecznym przysmakiem są natomiast małe drożdżowe ciastka z owocami, na wierzchu których widnieje czerwony krzyż.

Jagnięcina jest podstawowym wielkanocnym mięsem w Grecji - podaje się tam tradycyjną zupę wielkanocną zwaną mayiritsa, przygotowywaną z jagnięcych podrobów, cytryn i koperku oraz chleb tsoureki, a w Wielkanocną Niedzielę obowiązkowe jest wspólne, wielogodzinne pieczenie barana. Podaje się go z ryżem i warzywami.

Czesi zajadają różnego rodzaju ciasta i słodycze, popijając je śliwowicą lub morelówką, Rosjanie lubią ciasto z rodzynkami.

Jak w przypadku niemal każdego posiłku, najważniejsze są jednak wspólnota i pozytywny nastrój. Święta Wielkanocne, poza refleksją nad istotą wiary chrześcijańskiej, mają wyzwolić w nas radość i moc na przejście przez kolejnych dwanaście miesięcy z podniesionym czołem.