Kolory Fridy

W ramach zajęć z wiedzy o kulturze przygotowaliśmy potrawy z ojczystego kraju Fridy Khalo - Meksyku. Artystka na swych autoportretach powołała do życia indywidualną rzeczywistość, która opierała się na wspomnieniach, doświadczeniach i wyobraźni. Meksykański folklor nie unika wizerunku przemocy i śmierci, a dzieła Khalo łączą się z tradycją poprzez realizm jej własnych doświadczeń. Cierpienie fizyczne było codziennym elementem jej życia. Rozmawiając o Fridzie stworzyliśmy naszą meksykańską ucztę. Smakowaliśmy takich dań:

- placki z cukinią i kukurydzą z salsą awokado Isalsy są robione z posiekanych mniej lub bardziej drobno warzyw, podawane są na zimno)

- guacamole (meksykański sos przyrządzany na bazie awokado)

- tortillę z kurczakiem i awokado.

Były oczywiście też chipsy meksykańskie - nachos!!

W przyszłości planujemy kolejne spotkania - łączące poznawanie tradycji, religii, kultury danego kraju - analizując życie artysty. Powstaną z tego takie smaczne lekcje kultury wink