06. Kutia - ekumeniczna potrawa świąteczna

Dosłownie dzień przed zakończeniem liturgicznego okresu bożonarodzeniowego udało nam się przyrządzić i spałaszować (a także poczęstować nią) kutię, typową potrawę na Boże Narodzenie naszych wschodnich braci. Kutię jedzą przede wszystkim prawosławni i greckokatolicy, ale pojawia sie ona i na katolickich stołach, zwłaszcza na wschodzie. My postanowiliśmy wykonać ją także. Podzieliliśmy się zakupem składników: bakalii, miodu, śmietanki, pszenicy, która stanowi bazę tego pysznego i zdrowego jedzonka. Pszenicę należało wcześniej ugotować, bo to trwa dość długo, dlatego trzeba było ugotowac ją poprzedniego dnia. Także bakalie należało umyć, sparzyć i pokroić wcześniej. Potem już było prosto: wszystko razem wsypaliśmy do dużej michy, wymieszaliśmy, udekorowaliśmy plastrami suszonych moreli i pozostało już tylko delektować się tym przysmakiem! Poczęstowaliśmy też panią dyrektor i naszych wychowawców. A dla was załączamy przepis i dokumentację naszej pracy. Przy okazji zapoznaliśmy się też z obchodami prawosławnego święta Jordanu, czyli Chrztu Pańskiego - bardzo nam sie spodobało!