Warsztaty kulinarne- Indie

  • .
    .
  • .
    .
  • .
    .
  • .
    .
  • .
    .
  • .
    .
  • .
    .
  • .
    .
  • .
    .
  • .
    .
  • .
    .
  • .
    .
  • .
    .

 

Jak już wspomnieliśmy Indie są bogate w różnorodne smaki i zapachy. Na początek postanowiliśmy zacząć od zapoznania się z przyprawami z Indii a następnie przejść do części właściwej czyli gotowania. Postanowiliśmy przygotować deser a mianowicie indyjskie pączki w słodkim syropie. Zabawa była świetna.

 

Poniżej podajemy przepis, z którego skorzystaliśmy.

Składniki

 

PRZYGOTOWANIE:

Mleko w proszku wymieszaj z mąką i solą.Dodaj mleko i pistacje. Wyrób ciasto. Uformuj małe kuleczki. Kuleczki usmaż na głębokim oleju na rumiany kolor i odsącz na papierowym ręczniku. Z wody , cukru i kardamony zagotuj syrop i podgrzewaj na małym ogniu. Pączki przełóż do syropu i podgrzewaj 5 minut. Odsącz na sicie. Smacznego...

  • 10 dkg mleka w proszku,

  • 2 łyżeczki mąki,

  • 5 łyżek mleka,

  • szczypta soli,

  • 2 dkg zmielonych pistacji,

  • 100 ml wody,

  • 1/2 kg cukru,

  • ziarna kardamonu

  • olej