Warsztaty kulinarne- Indie
Jak już wspomnieliśmy Indie są bogate w różnorodne smaki i zapachy. Na początek postanowiliśmy zacząć od zapoznania się z przyprawami z Indii a następnie przejść do części właściwej czyli gotowania. Postanowiliśmy przygotować deser a mianowicie indyjskie pączki w słodkim syropie. Zabawa była świetna.
Poniżej podajemy przepis, z którego skorzystaliśmy.
Składniki
PRZYGOTOWANIE:
Mleko w proszku wymieszaj z mąką i solą.Dodaj mleko i pistacje. Wyrób ciasto. Uformuj małe kuleczki. Kuleczki usmaż na głębokim oleju na rumiany kolor i odsącz na papierowym ręczniku. Z wody , cukru i kardamony zagotuj syrop i podgrzewaj na małym ogniu. Pączki przełóż do syropu i podgrzewaj 5 minut. Odsącz na sicie. Smacznego...
-
10 dkg mleka w proszku,
-
2 łyżeczki mąki,
-
5 łyżek mleka,
-
szczypta soli,
-
2 dkg zmielonych pistacji,
-
100 ml wody,
-
1/2 kg cukru,
-
ziarna kardamonu
-
olej