Na sesji Mickiewiczowskiej o tradycjach kulinarnych!

W dniu 5 grudnia część naszej grupy projektowej, pod opieką jednej z koordynatorek, brała udział w sesji naukowej „Pan Tadeusz” przy Mickiewicza- dzień Wieszcza w Tarnowie, która odbyła się w PWZZ w Tarnowie. Wprowadzeniem do niej było głośne czytanie „Pana Tadeusza” (Ks. I). Potem wysłuchaliśmy ciekawych wykładów o języku Mickiewicza, o tym jakim utwór jest gatunkiem literackim, o historii w poemacie. Nas najbardziej, w związku z tematyką tegorocznego projektu, zainteresował wykład ks. dr Jacka Nowaka (WSD) „Jak pachnie i smakuje na Litwie Adama Mickiewicza?” Słuchaliśmy wykładowcy, który cytując odpowiednie fragmenty poematu, pokazał nam co się jadało i piło na Litwie, jakie były obyczaje kulinarne przy stole, jak to wszystko pachniało. Jak smakowało, musieliśmy wyobrazić sobie sami. Ale dzięki temu wykładowi dużo dowiedzieliśmy się na temat „stołu”, a do tego nie przypuszczaliśmy, że Adam Mickiewicz był takim smakoszem…..