Kulinaria włoskiej Wielkanocy

 

 

 

 

 

 

 

Włosi rozpoczynają Wielką Niedzielę podobnie jak my, od zjedzenia obfitego śniadania. Dominują oczywiście jajka przygotowane
w różnych postaciach. Jednak punktem kulminacyjnym dnia jest świąteczny obiad rozpoczynający się od przystawek (antipasti). Najczęściej składają się na nie jajka ugotowane na twardo oraz plasterki salami. Następnie na stołach pojawiają się mięsa – baranina, cielęcina. Na deser nie może zabraknąć przysmaku La Colomba. Ta wielkanocna babka ma kształt gołębicy. Nadziewana jest bakaliami
i czekoladą. Kształt gołębicy nie jest przypadkowy - symbolizuje pokój.

Ciekawostki

  • W dużych miastach nie święci się pokarmów. Tradycja ta pozostała jeszcze w małych miejscowościach.
  • Włosi nie znają śmigusa – dyngusa. 
  • Świąteczne dni spędzają w rodzinnym gronie organizując pikniki, podczas których dzieci bawią w grę zwaną
    Punta e Cul – uderzanie jajkiem o jajko.

                                                                                                                                                                                         Gabriele