Pierożki z baraniną

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 130 ml wody
  • 1 jajko
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 5 gramów cukru
  • 5 gramów soli

Do napełniania:

  • 400 g baraniny
  • 200 g cebuli
  • 2 g młotkowanego kardamonu
  • 3 g posiekanego imbiru
  • 3 g czarnego pieprzu
  • sól

do smarowania ciasta:

  • 1 jajko

Przygotowanie ciasta:
Zagotuj wodę z solą, cukrem i masłem, powoli wsypuj mąkę, nie przerywając mieszania. Przygotuj ciasto. Gdy trochę ostygnie, dodać jajko i wymieszaj, powoli wsypuj resztę mąki i wyrabiaj. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk. Następnie przykryj i umieść w ciepłym miejscu. Po 1-2 godzinach  pokrój ciasto na małe kawałki wielkości piłki do tenisa stołowego. Każdy kawałek rozwałkuj do grubości 1-3mm.

Przygotowanie farszu:
Umyj baraninę, wysusz, pokrój w drobną kostkę i rozbij. Cebulę drobno posiekaj i dodaj do mięsa. Dopraw czarnym pieprzem, kardamonem, imbirem i solą. Dobrze wymieszaj. Na kręgi z ciasta wykładaj mięso. Złóż na pół i przyciśnij końce.
Piecz na patelni do złotego koloru.