Pierożki z baraniną
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 130 ml wody
- 1 jajko
- 50 ml oleju roślinnego
- 5 gramów cukru
- 5 gramów soli
Do napełniania:
- 400 g baraniny
- 200 g cebuli
- 2 g młotkowanego kardamonu
- 3 g posiekanego imbiru
- 3 g czarnego pieprzu
- sól
do smarowania ciasta:
- 1 jajko
Przygotowanie ciasta:
Zagotuj wodę z solą, cukrem i masłem, powoli wsypuj mąkę, nie przerywając mieszania. Przygotuj ciasto. Gdy trochę ostygnie, dodać jajko i wymieszaj, powoli wsypuj resztę mąki i wyrabiaj. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk. Następnie przykryj i umieść w ciepłym miejscu. Po 1-2 godzinach pokrój ciasto na małe kawałki wielkości piłki do tenisa stołowego. Każdy kawałek rozwałkuj do grubości 1-3mm.
Przygotowanie farszu:
Umyj baraninę, wysusz, pokrój w drobną kostkę i rozbij. Cebulę drobno posiekaj i dodaj do mięsa. Dopraw czarnym pieprzem, kardamonem, imbirem i solą. Dobrze wymieszaj. Na kręgi z ciasta wykładaj mięso. Złóż na pół i przyciśnij końce.
Piecz na patelni do złotego koloru.