Ukraińska Wielkanoc

Wielkanoc dla Ukraińców jest wyjątkowym świętem.
Przez siedem tygodni przed Wielkanocą wierzący nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego (nie tylko mięsa, ale również jajek, sera czy mleka), a w niektóre dni całkowicie odmawiają jedzenia lub jedzą wyłącznie surową żywność. Uważa się, że wtedy człowiek uczy się powstrzymywać od różnych pokus i grzechów.
Czysty Czwartek jest dniem porządków przed Wielkanocą. Tego dnia należy dokładnie posprzątać dom, wykąpać się pod gołym niebem albo wziąć zimny prysznic.
Wielki Piątek jest dniem ukrzyżowania i śmierci Jezusa. To jest najtrudniejszy i najsmutniejszy dzień tygodnia. Ludzie modlą się, uczestniczą w nabożeństwach i poszczą. Wielki Piątek na Ukrainie piecze się chleb wielkanocny zwany “Paschą”.
W nocy w niedzielę, po północy, dzwon w cerkwi powiadamia o zmartwychwstaniu Chrystusa i początku nabożeństwa wielkanocnego. W nocy w cerkwi odbywają się uroczystości, które trwają do rana. Kończą się one około szóstej godziny święceniem koszyczka
z jajkami, Paschą, serem, mięsem.
W niedzielę wielkanocną ludzie witają się słowami:

- „Chrystus zmartwychwstał!” (Chrystos Woskres!)

- „Naprawdę zmartwychwstał!” (Woistynu Woskres!). Trzy razy się całują i wymieniają pisankami.

Po kościele wracają do domu i siadają przy stole w rodzinnym gronie. Śniadanie zaczyna się od jedzenia poświęconych
pisanek i Paschy.

Anastasiia