Zwyczaje kulinarne we współczesnej kulturze rosyjskiej

We współczesnej kulturze rosyjskiej kuchnia cieszy się ogromną popularnością. Prawosławie daje poczucie inności i tożsamości, bardziej ścisłego związku z kulturą. 

Święta państwowe nie są jakoś szczególnie obchodzone, zresztą jest ich zaledwie trzy. Jedno z nich, zwane przez Rosjan "dniem niepodległości', przypada 12 czerwca. Tak naprawdę nazywa się Dniem Ogłoszenia Deklaracji o Suwerenności Rosyjskiej Federacji. Raczej nikt go nie obchodzi. Drugie przypada 4 listopada (zamiast, obchodzonego wcześniej, 7 listopada) i też jest mało popularne. Natomiast trzecie święto to, najbardziej szanowane, Święto Zwycięstwa, które obchodzone jest w maju. 
Kultywowane są zwyczaje kulinarne, gotujemy barszcz, szi (zupa z kiszonej kapusty), uchę (zupa z ryby), pielmieni. W menu są barszcz ukraiński, samasa uzbecka, draniki białoruskie, ruska solianka i wiele innych przysmaków.