List ks. Misjonarza Pawła Jakóba

       W ostatnim czasie my jako uczestnicy projektu Młody Asyż mieliśmy możliwość skontaktowania się z księdzem Misjonarzem Pawłem Jakóbem, który swoja misje pełni w Afryce.
Dowiedzieliśmy się przede wszystkim jakie potrawy są tam uważane za najlepsze, jakie zwyczaje, tradycje u nich goszczą a także poznaliśmy kilka miłych i sympatycznych osób z samej Afryki. Co prawda na samym początku porozumiewanie się było skomplikowane ale za pomocą ks. Pawła mogliśmy zrozumieć  wszystko.
        Głównym tematem naszej rozmowy były oczywiście potrawy. To o nich dowiedzieliśmy się najwięcej. Tamtejsi mieszkańcy zdradzili nam co nieco swoje sekrety szczególnie panie, które codziennie przygotowują pokarm dla swoich najbliższych.
Ks. Paweł przesłał nam parę zdjęć nazywając to oprowadzeniem po Afryce, a także napisał nam list.
A oto i on:


Parafia nasza czyli Biro jest położone na północy Beninu na terenie diecezji N'Dali. Do parafii należy 15 wspólnot w których raz na jakiś czas odprawiamy Mszę święte w miarę możliwości. Najdalsze wspólnoty oddalone są do 32 kilometrów a wiec dojazd do nich na motorze bo jak pora deszczowa to samochodem ciężko przejechać
Moja praca to codzienne odprawianie Mszy świętej 1 raz lub dwa razy zależy od tego w ilu jesteśmy na parafii. Przygotowywanie do sakramentów, czyli małżeństwa i chrztu oraz katecheza dla dzieci 4 razy w tygodniu dla 4 wspólnot co daje 16 razy na miesiąc. Rozpoczęliśmy budowę Kościoła w Biro a więc doglądanie tej budowy oraz myślimy o budowie szkoły katolickiej na terenie naszej misji dla dzieci najbardziej potrzebujących
Do potraw najbardziej znanych należą :
Iniam pulè
La patè z sosem
Maniok ale nie często. Częściej jest spożywany na Madagaskarze
Kukurydza robiona na przeróżne sposoby
Wraz z sosami
Ludność Bariba wśród której posługujemy wszystko je dobrze przyprawione a wiec ostrej papryki nie może zabraknąć

A o to kilka fotografii, dań a także Afryki