Spotkanie z P. dr Tomaszem Dekertem

       Uczestnicy projektu Młody Asyż mieli możliwość spotkania z P. dr Tomaszem Dekertem*, który wytłumaczył nam co religia jaką wyznajemy ma wspólnego z żywnością, którą spożywamy. Zaczynając od antropologii jedzeniaukazywał znaczenia potraw jako przejaw kultu w Biblii.
Dowiedzieliśmy się również, jakie zwyczaje są w innych religiach i co tam jedzą, a także jak wyglądało to kiedyś. 
       W czasie tego spotkania spróbowaliśmy przysmaku z bliskiego wschodu a mianowicie z Ukrainy. Był to barszcz Ukraiński, przygotowany przez P. Mirka, który pod koniec spotkania opowiedział nam o kuchnii wschodniej. Zachęcamy do spróbowania tej potrawy.

 

*Urodzony w 1979 r., doktor religioznawstwa UJ, wykładowca w Instytucie Kulturoznawstwa Akademii „Ignatianum” w Krakowie. Główne zainteresowania: literatura judaizmu intertestamentalnego, historia i teologia wczesnego chrześcijaństwa, chrześcijańska literatura apokryficzna, antropologia kulturowa (a zwłaszcza możliwości jej zastosowania do poprzednio wymienionych dziedzin), języki starożytne. Autor książki „Teoria rekapitulacji Ireneusza z Lyonu w świetle starożytnych koncepcji na temat Adama” (WAM, Kraków 2007) i artykułów m.in. w „Teofilu”, „Studia Laurentiana” i „Studia Religiologica”.