Warsztaty tematyczne "Kuchnia Tybetu"

 

   W drugim bloku zajęć uczniom przybliżona została kuchnia Tybetu. Zajęcia odbyły się w klimatycznej sali Uniwersytetu Jagiellońskiego, którego okna skierowane były na najstarszy w Krakowie Kościół św. Andrzeja. Podróż po kuchni Tybetu wzbogacona została prezentacją multimedialną oraz możliwością wykonania mandali. Spotkanie rozpoczęło się od quizu związanego z położeniem Tybetu, jego krajobrazem a także symbolami. Uczniowie poznali podstawowe składniki kuchni tybetańskiej takie jak jęczmień, mięso jaków, kóz i owiec, produkty mleczne oraz wszelkiego rodzaju warzywa. Następnie zadaniem dzieci było stworzenia własnego dania kuchni tybetańskiej. Połączenia smakowe wypracowane przez uczniów były naprawdę zaskakujące. Młodzież poznała typowe potrawy kuchni tybetańskiej tj. tsampa, momo, thukpa, thenthuk, sha bakle czy bakle korkun.