01. Startujemy z hummusem

Tegoroczną edycję zaczęliśmy od poznania podstaw naszych chrześcijańskich korzeni, czyli judaizmu. Omówiliśmy podstawy tej najstarszej religii monoteistycznej: Torę, kult, święta, symbole. Poznaliśmy elementy stroju i wystroju świątyni i synagog. Przymierzyliśmy jarmułki i tałes. A na koniec - jako, że w tym roku gromadzimy się przy wspólnym stole - przyrządziliśmy najprawdziwszy hummus! Z przyniesionych składników: cieicerzycy, oliwy z oliwek, tahiny, soku z cytryny i przypraw, Karolina błyskawicznie zmiksowała tę smaczną i pożywną pastę znaną nie tylko w Izraelu, ale na całym Bliskim Wschodzie. Posypaliśmy przywiezioną z samej Jerozolimy aromatyczną przyprawą zwaną zatar, udekorowaliśmy świeżą miętą i rozmarynem i zjedliśmy ze smakiem z dodatkiem ....... włoskich bruschetek. Dialog, to dialog: między narodami i kulturami. Poczęstowaliśmy nawet byłą panią dyrektor, która przez 3 lata wspierała nasze projektowe działania a niespodziewanie nas odwiedziła, oraz panie z obsługi szkoły. Wszystkim bardzo smakowało!