13. Hamantasze na żydowskie święto Purim

Nasza Karolina, która uczy się w klasie gastronomicznej, już kilka razy zainspirowała nas kulinarnie. Teraz podsunęła nam banalny i szybki przepis na kruche ciasteczka, który świetnie nadawał się do przygotowania hamantaszy na święto Purim. Zagnielliśmy więc i wywałkowaliśmy ciasto, wykroiliśmy zgrabne kółka, nałożyliśmy farsz: dżem i połówki orzechów włoskich, uformowaliśmy w trójkątne kształty i upiekliśmy. Na załączonych zdjęciach etapy naszej pracy. Ciasteczkami poczęstowaliśmy także innych, zwłaszcza że - z powodu wyjazdu na praktyki, w tych warsztatach uczestniczyła nas zaledwie trójka. Ale odczytaliśmy fragmenty Księgi Estery, obejrzeliśmy prezentację o Purim, pohałasowaliśmy gregerami - specjalnymi kołatkami do zagłuszania imienia Hamana, I wspomnieliśmy przy okazji mszańskich Żydów, bo ostatnie przedwojenne zdjęcie mszańskiej synagogi przedstawia właśnie święto Purim.