Tradycje Bożonarodzeniowe na świecie

Ostatni tydzień nauki w szkole przed świętami Bożego Narodzenia to dobra okazja, by poznać różne tradycje świętowania zarówno w różnych regionach Polski, jak i świata.

     Nasza grupa projektowa podzieliła się na małe sekcje i po zebraniu materiałów, przygotowaniu prezentacji, przeprowadziła lekcje uczniowskie na temat tradycji bożonarodzeniowych w różnych regionach Polski i świata (m.in. Christmas w Ameryce, Navidad w Hiszpanii)

 

     A oto kilka ciekawostek od strony kuchni i „wspólnego stołu”.

     W Australii z powodu wysokich temperatur nikt nie spędza wielu godzin w kuchni. To dobry czas na relaks, np. surfing, żeglowanie i grillowanie ze znajomymi i rodziną.

     W Chinach w Wigilię rodziny spotykają się w restauracjach, a potem idą bawić się w klubach lub przy karaoke.

     W Etiopii tradycyjną potrawą jest pikantny gulasz mięsny podawany razem z lokalnym pieczywem o nazwie "indżera" oraz z miodowym napojem alkoholowym.

     Tradycyjnym ciastem Francuzów jest skomplikowane do wykonania "Buche de Noel", czyli rolada w kształcie pnia drzewa.

    Świątecznymi posiłkami Szwedów jest np. ryżanka zwana "risgrynsgr" z cynamonem i migdałami, ryby oraz grzane wino Glögg.

      W Meksyku już 12 grudnia popularne są "puestos", czyli stragany ze świątecznym jedzeniem. A 15 grudnia wiesza się pod sufitem piniatę - gliniane naczynie wypełnione słodyczami, pod którym gromadzą się dzieci. Jedno z nich rozbija piniatę kijem i rozpoczyna się wyścig w zbieraniu słodyczy. Głównym daniem wigilijnym jest wędzony dorsz z papryką i oliwą oraz małymi grzankami. Podaje się również pieczonego indyka, owoce, słodycze.

     Kulminacyjnym punktem Bożego Narodzenia w Stanach Zjednoczonych jest uroczysty obiad, na którym nie może zabraknąć bliższej i dalszej rodziny.

     Na prawie każdym stole w Grecji można znaleźć Christopsomo (Chleb Chrystusa). Jest to okrągły bochenek ozdobiony na szczycie krzyżem, wokół którego ludzie stawiają symbole z ciasta przedstawiające wszystko to, co oznacza długotrwałość. Jeśli biesiadnicy pochodzą z wyspy i są rybakami na ich stole znajdzie się chleb z rybą.

     W czasie Wigilii i Świąt Bożego Narodzenia Węgrzy jedzą pieczonego indyka, zupę rybną oraz rosół z kury. Na stole nie może zabraknąć ciasta z makiem, bo mak zapewnia rodzinie miłość.

     We Włoszech podczas uroczystej kolacji wigilijnej jedzone są typowe włoskie ciasta - penettone i pandoro, a także nugat, migdały i orzechy laskowe.

     W Hiszpanii nie może zabraknąć zup rybnych, owoców morza.

     Naszym szkolnym kolegom i koleżankom najbardziej podobał się hiszpański zwyczaj dzielenia się jak u nas opłatkiem - słodkim turronem smiley