Deser ladoo - słodkie kulki z pistacjami

Składniki:

140 gram ghee lub masła klarowanego
250 gram mąki z ciecierzycy tzw. besan
50 gram cukru pudru trzcinowego lub zwykłego cukru pudru
2 łyżeczki mielonego kardamonu
50 gram grubo mielonych orzechów włoskich i pistacji

Na patelni doprowadzić tłuszcz do wrzenia. Następnie dodać besan, aż uzyska orzechowy zapach. Wsypać cukier puder oraz mielony kardamon i dobrze wymieszać. Masę odstawić do ostygnięcia na 10/15 minut. Na koniec dodać grubo mielone pistacje i orzechy oraz uformować kulki. Przed podaniem wstawić do lodówki, żeby stężały.

 

 

 



Przepis na potrawę oraz film instruktażowy otrzymaliśmy dzięki uprzejmości pochodzącego z Indii Virena Bhandari, który mieszka w naszym kraju i łączy w swojej pasji kulinarnej przepisy indyjskie z polskimi.
(www.facebook.com/VirenGotuje).