Deser ladoo - słodkie kulki z pistacjami
Składniki:
140 gram ghee lub masła klarowanego
250 gram mąki z ciecierzycy tzw. besan
50 gram cukru pudru trzcinowego lub zwykłego cukru pudru
2 łyżeczki mielonego kardamonu
50 gram grubo mielonych orzechów włoskich i pistacji
Na patelni doprowadzić tłuszcz do wrzenia. Następnie dodać besan, aż uzyska orzechowy zapach. Wsypać cukier puder oraz mielony kardamon i dobrze wymieszać. Masę odstawić do ostygnięcia na 10/15 minut. Na koniec dodać grubo mielone pistacje i orzechy oraz uformować kulki. Przed podaniem wstawić do lodówki, żeby stężały.
Przepis na potrawę oraz film instruktażowy otrzymaliśmy dzięki uprzejmości pochodzącego z Indii Virena Bhandari, który mieszka w naszym kraju i łączy w swojej pasji kulinarnej przepisy indyjskie z polskimi.
(www.facebook.com/VirenGotuje).