Radość Bożego Narodzenia w różnych wyznaniach, kulturach i narodach

Czas Bożego Narodzenia to dobra okazja, by poznać przeróżne tradycje radosnego świętowania, zarówno w różnych regionach Polski, jak i świata. To doskonały moment, by dostrzec różnice w jego przeżywaniu w różnych wyznaniach i kulturach, by móc spotkać się w tym co nas łączy, ponad tym, co nas dzieli.

W tym celu gromadziliśmy materiały, dzieliliśmy się prezentacjami na temat tradycji bożonarodzeniowych w różnych regionach Polski i świata (m.in. Christmas w Ameryce, Navidad w Hiszpanii) a także w różnych wyznaniach i kulturach.

Obejrzeliśmy też filmiki z cyklu „Lekcja religii” dotyczące różnic i podobieństw w przeżywaniu Wigilii:
https://www.youtube.com/watch?v=xxfZMIdCF90
a także samej Uroczystości Bożego Narodzenia:
https://www.youtube.com/watch?v=7K47FgE8TwU

Wróciliśmy też do tego, czym zajmowaliśmy się już w jednej z poprzednich edycji projektu: Boże Narodzenie od strony kuchni i „wspólnego stołu”.

Przypominamy kilka ciekawostek:

W Australii z powodu wysokich temperatur nikt nie spędza wielu godzin w kuchni. To dobry czas na relaks, np. surfing, żeglowanie i grillowanie ze znajomymi i rodziną.
W Chinach w Wigilię rodziny spotykają się w restauracjach, a potem idą bawić się w klubach lub przy karaoke.
W Etiopii tradycyjną potrawą jest pikantny gulasz mięsny podawany razem z lokalnym pieczywem o nazwie "indżera" oraz z miodowym napojem alkoholowym.
Tradycyjnym ciastem Francuzów jest skomplikowane do wykonania "Buche de Noel", czyli rolada w kształcie pnia drzewa.
Świątecznymi posiłkami Szwedów jest np. ryżanka zwana "risgrynsgr" z cynamonem i migdałami, ryby oraz grzane wino Glögg.
W Meksyku już 12 grudnia popularne są "puestos", czyli stragany ze świątecznym jedzeniem. A 15 grudnia wiesza się pod sufitem piniatę - gliniane naczynie wypełnione słodyczami, pod którym gromadzą się dzieci. Jedno z nich rozbija piniatę kijem i rozpoczyna się wyścig w zbieraniu słodyczy. Głównym daniem wigilijnym jest wędzony dorsz z papryką i oliwą oraz małymi grzankami. Podaje się również pieczonego indyka, owoce, słodycze.
Kulminacyjnym punktem Bożego Narodzenia w Stanach Zjednoczonych  jest uroczysty obiad, na którym nie może zabraknąć bliższej i dalszej rodziny.
Na prawie każdym stole w Grecji można znaleźć Christopsomo (Chleb Chrystusa). Jest to okrągły bochenek ozdobiony na szczycie krzyżem, wokół którego ludzie stawiają symbole z ciasta przedstawiające wszystko to, co oznacza długotrwałość. Jeśli biesiadnicy pochodzą z wyspy i są rybakami na ich stole znajdzie się chleb z rybą.
W czasie Wigilii i Świąt Bożego Narodzenia Węgrzy jedzą pieczonego indyka, zupę rybną oraz rosół z kury. Na stole nie może zabraknąć ciast z makiem, bo mak zapewnia rodzinie miłość.
We Włoszech podczas uroczystej kolacji wigilijnej jedzone są typowe włoskie ciasta - penettone i pandoro, a także nugat, migdały i orzechy laskowe.
W Hiszpanii nie może zabraknąć zup rybnych, owoców morza. Wszystkim słodkolubnym najbardziej podoba się hiszpański zwyczaj dzielenia się jak u nas opłatkiem - słodkim turronem smiley